medovina

přírodní

metheglin

melomela

Historie

Slanařovi včelaří již od 90. let minulého století. S výrobou medoviny započali v roce 2002 nejdříve v pronajatých prostorech, až v roce 2009 si vybavili vlastní výrobnu. Dávají si záležet na tradiční výrobě medoviny. Používají vlastní med z křivoklátských lesů a do medovin přidávají různé kombinace koření. Luženská medovina zraje minimálně 1 rok, nejstarší chmelová dozrává již 10 let. Medovina je před stáčením filtrována, ale není konzervována. Medovina je velmi stabilní, díky dlouhodobému zrání a kvalitní filtraci.

Medoviny jsou méně alkoholické než je běžné u většiny medovin, obsahují cca 11% alkoholu. Nejsou taktéž tak sladké. Jsou u našich zákazníků velmi oblíbené právě z těchto důvodů.

Historie výroby naší medoviny začíná prvními pokusy koncem 90tých let minulého století. V r. 2002 jsme si pronajali výrobní prostory, upravili je tak, aby odpovídaly hygienickým předpisům a začali jsme vyrábět medovinu na živnostenský list.

V roce 2007 získaly naše medoviny ocenění „Výrobek Rakovnicka 2007“

V roce 2009 jsme vybudovali výrobnu na vlastním pozemku a investovali do dokonalejšího technologického vybavení.

V roce 2010 jsme získali ocenění "MEDOVINA ROKU 2010" na medovinobraní na zámku Stránov.

V roce 2011 jsme získali zlatou medaili v soutěži 52 druhů medovin o titul "Král medoviny 2011" archeoskanzenu Modrá

Původní výrobce Vladimír Slanař výrobu a včelařství prodal v roce 2017 Radomíru Dvořákovi.

Výroba medoviny

Medovinu vyrábíme kvašením roztoku kvalitního včelího medu z křivoklátských lesů vody a koření. Ke kvašení používáme kvasinky, které přemění cukry obsažené v medu na alkohol. Medoviny jsou kvašeny speciálními medovinovými kvasinkami, medové víno je kvašeno druhem vinných kvasinek, užívaných pro kvašení vína z vinného moštu. Obsah alkoholu v naší medovině je přibližně stejný jako u vína vyráběného z hroznů (tj. cca 11,5%).

Kvašení medoviny probíhá bouřlivě prvních několik týdnů po založení. Po celou dobu je nutné dodržovat předepsanou teplotu, příznivou pro množení a aktivitu kvasinek. Koření vkládáme do medoviny hned při jejím založení, tím docilujeme uvolnění všech aromatických složek, jejich ideální rozležení a jemnou chuť.

Potom medovinu poprvé stočíme a ponecháváme zrát při teplotě do 15°C minimálně 1 rok, naši nejstarší medovinu 8 let. Díky tomu u nás nedostanete přeslazené, lepkavé nápoje, silně aromatizované po všem možném.

Před plněním do lahví medovinu filtrujeme. Abychom docílili dokonalou čistotu medoviny, a abychom nemuseli používat konzervační chemii investovali jsme do nejdokonalejší dostupné filtrační technologie pro malovýrobce.

V našich medovin nepoužíváme žádná syntetická aromata, příchutě ani žádné chemické konzervační látky! Medovinu nesíříme .Nenahrazujeme kvalitní med lacinými ovocnými štávami.

Nedoporučujeme naší medovinu k archivaci. Není konzervovaná.

Doporučujeme medovinu uskladňovat v chladu a spotřebovat do doporučené doby spotřeby tj. zpravidla do 9ti měsíců od výroby. Po delší době a při vyšších teplotách by medovina mohla začít opět kvasit a může se v ní objevit zákal.

Další produkce

Květové medy:

  • Smíšený
  • Slunečnicový
  • Slunečnicový pastovaný
  • Lipový
  • Akátový

Medovicové medy:

  • Medovicový
  • Lesní smíšený